Warning: Creating default object from empty value in /home/bulgaria/domains/biletisofia.net/public_html/wp-includes/bookmark.php on line 36

Културната столица на Австрия

В югоизточна Австрия, в гористата провинция Щирия, е разположен град с над 850 годишна история, град, в който понастоящем са отворили врати няколко университета, посещавани от над 44 хиляди студента, град, в който в далечната 1985г. е следвал самият Никола Тесла, а в по-близко време се свързва с името на популярният актьор и губернатор на [...]

АвстрияВ югоизточна Австрия, в гористата провинция Щирия, е разположен град с над 850 годишна история, град, в който понастоящем са отворили врати няколко университета, посещавани от над 44 хиляди студента, град, в който в далечната 1985г. е следвал самият Никола Тесла, а в по-близко време се свързва с името на популярният актьор и губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер. Този преди време “малък град” или “градец”, днес е главният административен център на Щирия. До него се стига за около час и половина с кола от летище Виена, закъдето никога не е проблем да намерите евтини самолетни билети от летище София.

Оръжейната Палата

Познахте ли го? Ако все още не сте се сетили кой е той, ще Ви подам още жокери. Гербът му изобразява гордо изправен лъв, който действително има с какво да се гордее – през 16-ти век благодаранеие на мъжеството на 16 хиляди тежко въоръжени воина градът, тогава крепост, успява да отблъсне набезите на турската армия, поела на поход към Централна Европа. Неоспоримо свидетелство за военната мощ на града е разположената в сградата Ландхаус (Landhaus), Оръжейна палата, в която е поместен най-големият в Европа арсенал: над 30 000 експоната от оръжие и рицарски доспехи, някои от които с тегло от 40кг и над 2500 различни мечове и саби! Понастоящем в сградата на Ландхаус, заседава федералният парламент на Щирия.

На река Мура

Разположен е на река Мура.Тук е изграден уникалният изкуствен остров Муринзел, който има формата на мида и е дело нюйоркския дизайнер и фотограф Вито Акончи. Да, именно! Това е Грац! Символ на Грац е Часовниковата кула (Uhrturm), построена през 16 век на върха на Шлосберг. Докато преди няколко века в кулата на часовника са живели хора, които са се грижили за механизма по няколко пъти на ден, то днес процесът е напълно механизиран и дори до върха се можете да стигнете с железница. В съвременен символ на града се е превърнал Музеят на модерното изкуство – Кунстхаус, открит през 2003 година, когато Грац е избран за културна столица на европа. И тъй като споменахме Шлосберг (Schloßberg), то няма как да не споменем, че крепостта е включена в книгата с рекордите на Гинес като най-силната крепост в света.

No related posts

Author: biletisofia.net

See all posts by biletisofia.net (48)

Comments are disabled in this entry.