Warning: Creating default object from empty value in /home/bulgaria/domains/biletisofia.net/public_html/wp-includes/bookmark.php on line 36

Инсталациите на летище Хелзинки

В днешно време вдъхновението идва от неподозирани посоки. И ако един ден вашите самолетни билети водят до летище Хелзинки, то пригответе се да поемете в една от тях. Летището може да се похвали със завидна колекция от оригинални скулптури, които всяка година привличат погледите на посетителите и ги пренасят в един друг свят, различен от [...]

летище ХелзинкиВ днешно време вдъхновението идва от неподозирани посоки. И ако един ден вашите самолетни билети водят до летище Хелзинки, то пригответе се да поемете в една от тях.

Летището може да се похвали със завидна колекция от оригинални скулптури, които всяка година привличат погледите на посетителите и ги пренасят в един друг свят, различен от сивотата на летищните пространства и много близък до преживяването в галерия. Представяме ви някои от скулптурите, част от колекцията от произведения на изкуството на летище.

Целувката

В своето произведение скулпторът Юха Оянсиву (Juha Ojansivu) е пресъздал две кибритени клечки, които са се облегнали една на друга, наподобявайки прегръдка или целувка. Скулптурата е изработена от алуминий и на създателя й е отнело повече от година, докато я направи. Работата е завършена през 1983 година. Скулптурата Целувката е част от постоянна колекция на летището и дълги години е била сочена за фаворит сред пътниците, посещавали летището. Всички могат да я видят на Терминал 2, в зоната за заминаващи.

Фатми

Дървената скулптура наречен Фатми (Fatmi) е на художника Матри Аиха и е търговската марка на летище Хелзинки. Хиляди туристи са снимали съоръжението и са се наслаждавали на оригиналността му. Скулптурата е висока 8 метра, а тежината й е около 3000 кг. Инсталацията е наречена на името на контролна система на въздушния трафик. Въпреки прозаичния източник на името си, Фатми е много оригинално решение. Скулптурата всъщност е женска, а нейната мъжка част е наречена Фидс (Fids) и поради липса на място стои в склада на летището за момента.

Местоположението на това произведение на изкуството е на Терминал 2, в залата за пристигащи 2A и то може да бъде видяно от всички пасажери безплатно.

Конкорд

Скулптурата Конкорд е на художника Стефан Линдфорс и е изработена от неръждаема стомана и стъклени влакна. Произведението наподобява морско конче и е открито за публиката през януари 1993 г., още по време на откриването на вътрешния терминал на летището в Хелзинки – Терминал 1.

No related posts

Author: biletisofia.net

See all posts by biletisofia.net (48)

Comments are disabled in this entry.