Warning: Creating default object from empty value in /home/bulgaria/domains/biletisofia.net/public_html/wp-includes/bookmark.php on line 36

Закъсненията на полетите и отговорността на авикомпаниите

Всеки знае колко е неприятно, когато има проблеми, свързани със закъснение на полети. В повечето случаи авиокомпаниите поемат ангажимента да компенсират пътуващите за създадените неудобства. Това може да е раздаването на храни и напитки; настаняване, ако полетът е отменен за следващия ден и се налага пренощуване или парично обезщетение при по-сериозни нарушения. Законодателството в Европа [...]

British AirwaysВсеки знае колко е неприятно, когато има проблеми, свързани със закъснение на полети. В повечето случаи авиокомпаниите поемат ангажимента да компенсират пътуващите за създадените неудобства. Това може да е раздаването на храни и напитки; настаняване, ако полетът е отменен за следващия ден и се налага пренощуване или парично обезщетение при по-сериозни нарушения.

Законодателството в Европа е уредено така, че да гарантира в максимална степен правата на пътуващите. В него са залегнали сериозни санкции за закъснение или отмяна на полети, ако при отменен полет пътникът не е информиран поне 14 дни преди датата на полета. Авиокомпаниите обаче са освободени от отговорност, ако закъснението или дори отмяната на полета са свързани с непредвидени обстоятелства – влошени метереологични условия напр. Във всички случаи е важно пътниците да знаят правата си и да ги отстояват.

За това колко е важно авиокомпаниите да са точни и коректни спрямо клиентите си свидетелства и следният факт – при обявяването на годишните си отчети за изминалата 2012 г., нискотарифната авиокомпания еasyJet обясни увеличаването на броя на пътниците си с точността и приятелското отношение, които авиокомпанията демонстрира спрямо клиентите си.

British Airways заплашена с финансови санкции

British Airways е заплашена да изплати солидни обезщетения на пътниците, свързани със закъснение на полетите на летище Heathrow на 24-ти май тази година, когато самолет на британската авиокомпания кацна аварийно, след като един от двигателите му щеше да се запали. Това доведе до отменянето на 193 полета. От авиокомпанията твърдят, че инцидентът следва да се третира като извънреден случай, но ако докладът, изготвян от Въздушни произшествия покаже, че са допуснати нередности по поддържката на самолета, каквито твърдения има, авиокомпанията ще претърпи сериозни парични санкции, въпреки че е изпълнила ангажиментите си и се е погрижила за настаняването и осигуряването на храна и напитки на блокираните пътници.

Преобладава мнението, че авиокомпанията следва да заплати и финансови обезщетения на потърпевшите, като с това British Airways ще даде пример за социална отговорност.

No related posts

Author: biletisofia.net

See all posts by biletisofia.net (48)

Comments are disabled in this entry.