Warning: Creating default object from empty value in /home/bulgaria/domains/biletisofia.net/public_html/wp-includes/bookmark.php on line 36

Безопасни ли са боди скенерите

Няма и месец откакто официално бе обявено, че ще бъде проведено легитимно и независимо изследване на безопасността на боди скенерите по летищата на територията на САЩ и Джон Пистол от Американската администрацията за транспортна сигурност (TSA) вече съобщава повсеместно, че такава мярка не е необходима, и че е напълно възможно тя така и да не [...]

Няма и месец откакто официално бе обявено, че ще бъде проведено легитимно и независимо изследване на безопасността на боди скенерите по летищата на територията на САЩ и Джон Пистол от Американската администрацията за транспортна сигурност (TSA) вече съобщава повсеместно, че такава мярка не е необходима, и че е напълно възможно тя така и да не бъде взета.

Изданието ProPublica съобщава, че въпреки хилядите доказателства, че тези нарушаващи личната свобода и пространство съоръжения, могат да излъчват високи нива на смъртоносна йонизираща радиация, г-н Пистоле се опитва да убеди публичното пространство, че тези скенери са напълно безопасни, размахвайки доказателства, които не са нито независими, нито коректно получени.

“Моето твърдо убеждeние е, че този тип скенери са все така напълно безопасни,” каза Пистол на скорошно изслушване в Сената. “Ако убеждението е, че изследването IG е недостатъчно, то тогава аз ще потърся допълнителни изследвания.”

За съжаление както на Пистол, така и на неговите приятели от TSA, да имаш “твърдо убеждание ” относно нещо, не прави нещото истинно. А непрекъснатото избягване от страна на Пистол на каквито и да било реални и независими проучвания относно безопасността на пълните боди скенери, ясно показва, че той и хората от Американската администрация за транспортна сигурност се опитват да скрият определени факти и да не им дадат да стигнат до широката общественост.

Факт е, че по-рано тази година така наречените от Пистол “данни за безопасност”, които TSA се надяваха да използват, за да докажат сигурността на скенерите, бяха обявени за измамни.

Не само че са били подправени, но и проучването е било проведено тайно, от неназовани учени, и за капак на всичко, спонсорирано от компанията, която произвежда тези скенери, а именно Rapiscan Systems.

Освен това тестовете за безопасност не са били направени върху реалните скенери, използвани на летищата, а са били проведени върху фалшиви подобия на тези машини, сглобени във фабриката на компанията за целите на теста.

Засега ситуацията остава несигурна и дебатът продължава. Докато не излязат независими данни, все още няма да е ясно дали всички предпочели да си купят самолетни билети, пред алтернативата на друг транспорт, ще се окажат предпочели йонизираната радиация на боди скенерите.

No related posts

Author: biletisofia.net

See all posts by biletisofia.net (48)

Comments are disabled in this entry.